Albertus Pictor 1440-1509

500-årsjubileum 2009

I Ösmo kyrka firade vi under 2009 Albertus Pictor, kyrkomålaren, som målat i flera kyrkor i Sörmland och Uppland.

Vi ordnade många aktiviteter under året, som du kan läsa lite om här.

 

15 mars

Jubileumsåret inleddes med en Konsert med gruppen KORP som består av Gunnar Nordlinder, Karen Petersen och Robert Persson.

Gruppen framförde medeltida sånger och danser ackompanjerade av medeltida instrument.  Ca 130 personer kom till kyrkan. Konserten avslutades med en medeltida balladdans i koret, där alla som ville fick delta. Efter konserten serverades kaffe och Pictor-tårta i församlingshemmet, med hjälp av syföreningen.

 

13 maj

”Hunden dansar i lunden” med Abellis Magiska Teater i Moasalen på Folkets Hus.

En teaterföreställning för barn mellan 2 och 5 år. 45 personer varav 30 barn såg föreställningen som inspirerats av Albertus Pictors fantastiska bildvärld. Efteråt serverades saft och kakor utanför biblioteket. Barnen fick även rita och måla. Samarbete med Ösmo Bibliotek.

17 maj

Den 17 maj kom Jan Svanberg, professor emeritus i konsthistoria, till kyrkan och berättade om alla våra målningar. Vi avslutade med kaffe och AP-tårta i Sockenstugan då vi även ställde många frågor till Jan. Vi fick en mycket bra och intressant föreläsning!

21 maj

...ägde en församlingsresa rum. Dagen började med en tidig gudstjänst i kyrkan. Färden gick till Lids kyrka som troligtvis är den första kyrkan som Albertus målade i. Vi fick en guidning av Ulf Gertén. Lunch intogs på Stjärnholm där vi också kunde promenera i Slottsparken och se skulpturer på temat tro, hopp och kärlek. Färden gick vidare till Oxelösunds kyrka S:t Botvid (även kallad S:ta Cementa). En modern kyrka i kontrast till de medeltida kyrkorna.

I Vårdinge kyrka fick vi en guidning av kyrkan och målningarna av Markus Klefbeck. I denna kyrka syns inte många målningar av Albertus Pictor. Här serverades vi eftermiddagskaffe med hembakat bröd. Under resan informerade bl a Lou Lou Hillstad om Uppsa kulle (stor järnåldershög) som vi åkte förbi och Fredrik Lindström berättade om Ösmo kyrkas målningar i förhållande till de målningar vi sett. 29 deltagare var mycket nöjda med resan.

2 juli

Lyckans hjul, med skådespelerskan Vibeke Nielsen

Ett teaterstycke om Albertus Pictor där Vibeke gestaltade Anna Pictor i en monolog. En mycket levande och dramatisk föreställning som sågs av 84 personer. Efteråt serverade Syföreningen kaffe och våfflor i Sockenstugen.

9 juli

Konsert med Sub Rosa

Temat för kvällen var "jubilarer". Vi fick bl. a. lyssna till ett stycke med text av Ylva Eggehorn och musik av Tobias Lundmark. Det var ett uruppförande och speciellt framtaget för vårt jubilum. Efteråt serverade Syföreningen kaffe och våfflor i Sockenstugan.

16 juli 

Föreläsning i Ösmo kyrka med Lou-Lou Hillstad

Föreläsningen handlade om den bild av S:t Göran och Draken som finns på södra väggen i kyrkan. Ca 30 personer lyssnade på föreläsningen. Efteråt serverade Syföreningen kaffe och våfflor i Sockenstugan.

30 juli

Föreläsning i Ösmo kyrka med Lars-Åke Svenheden och Inger Lidström

En föreläsning som handlade om enhörningen som vilar i Jungfru Marias knä. Enhörningen finns avbildad i första valvet. Ca 30 personer lyssnade och såg bilder på olika enhörningar. Efteråt serverade Syföreningen kaffe och våfflor.

 

Studiecirklar

Två studiecirklar om Pictor har ordnats i församlingen under året. En under våren med 12 deltagare och Inger Lidström som cirkelledare och en under hösten med 12 deltagare och Inger Lidström och Lou-Lou Hillstad som cirkelledare. Under båda cirklarna hjälpte Fredrik Lindström till att visa våra målningar i kyrkan. Boken ”Väggarna talar” har varit studiebok. Deltagarna kom från Ösmo, Sorunda, Muskö och Nynäshamn.

 

4 oktober

Ösmo kyrkokör bidrog till firandet genom att framföra "gammal musik", hämtad från 1500- och 1600-talen, i söndagens högmässa.

21 november

Musikal

Ca 90 personer såg den bejublade föreställningen ”Albertus Bilderbok” som framfördes av Diskantkören, Ungdomskören m. fl. Efteråt öppnade Valla krog, i Tornrummet, sin servering av Albertus Pictors medeltida rotfruktsgryta med bröd och saft. Alla medverkande hade medeltida kläder som sytts upp och lånats ihop. Författarna till musicalen var närvarande och tyckte det var den bästa uppsättningen de sett.

 

Text & foto: Inger Lidström/Katarina Rudérus

 

 

Abellis magiska teater

Jan Svanberg föreläser i kyrkan.

Jan Svanberg skär upp Pictor-tårta som dekorerats av Lars-Åke Svenheden

 

Studiecirkel i Sockenstugan.

 

Sub Rosa med kompositören Tobias Lundmark.