Intervju med Fredrik Lindström – guide i Ösmo kyrka sedan 20 år tillbaka

Jag började guida på sommaren 1997, på kyrkoherde Klefbecks tid. Då var det bara guidning på frivillig basis, och bara på helgerna. Under åren så har guidningen utvecklats och nu är jag anställd för att guida alla vardagar under vägkyrkan (4 veckor i juli).

Nej, jag guidar även andra tider på året. Då och då bokar olika grupper guidning, t.e.x Vanstaskolan som kommer med olika klasser, eller någon församling, ofta från Stockholm. I sommar (2016) kommer det att finnas möjlighet att få en guidning på kyrkogården, där jag berättar om kända gravar.

Det är kul! Man träffar mycket folk. Jag tycker om kyrkans historia, och man lär sig ofta nya saker av de man träffar.

Rekordet under en och samma dag är nog 60 personer.

Kommer man på en guidning berättar jag lite om det som hänt under renoveringen, bl.a. renoveringen av målningarna. Jag visar även en ny monter med böcker som är från 1700-talet.

Det är nog målningen av Olov och Haralds seglats till Norge. Olov och Harald var söner till norske kungen, Olov blev kung sedan (Olof den helige).

Största gruppen var nog 50 personer. Det är lite svårare att guida så stor grupp, man kan inte gå runt i kyrkan på samma sätt som när man är ett 10-tal personer.

Ja! Bakom predikstolen. Jag berättar om den vid guidningen om någon är intresserad.

I kyrkan ligger ju Törnflycht begravd. Han var kommersråd och landshövding i Stockholm, och kompis med Karl den elfte och tolfte.

August Strindberg provpredikade här, det var år 1866. Hans första predikan gick bra, men när han vid andra och tredje försöket gick ifrån det manus som han fått godkänt av kyrkoherden, blev dom två ovänner.  Strindberg var informator på Hammersta vid den tiden.

Man har under renoveringen hittat en ny grav under kyrkgången, och delar av ett skelett från 1600-talet.

Målningen av Brita Tott som förrådde sin man Erengisle Nilsson. Det var en stor spionhärva på Hammersta!

Uppsala domkyrka eller Riddarholmskyrkan. För där ligger många kungar begravda.